MedycynaEstetyczna.com.pl


Jak zbilansować dietę

Medycyna estetyczna

Jesień i zima to okres, w którym nasz organizm jest w większym stopniu narażony na różne infekcje i przykre dolegliwości, a nasz system odpornościowy potrzebuje szczególnego wzmocnienia. 

Czynnikiem wywołującym rozmaite dokuczliwości jest przede wszystkim pogoda. Chłodniejsze dni, częste opady czy silne wiatry nie wpływają na nas najlepiej, zwłaszcza, że tak niedawno mogliśmy cieszyć sie piękną i słoneczną pogodą. 

Obniżona odporność to również efekt niezbilansowanej diety, zubożałej o paletę podstawowych sezonowych produktów tj. warzyw i owoców, których w trakcie miesięcy letnich nie brakuje. 

Co zatem zrobić, by uniknąć chorób i wzmocnić swój organizm we wzmożonym na infekcje sezonie?

Z pomocą przychodzą nam sprawdzone domowe sposoby i dbałość o właściwą dietę. Okazuje się, że profilaktyka nie jest ani trudna ani kosztowna, a wprowadzenie niektórych zwyczajów, jeśli chodzi o zapobieganie jesienno- zimowym dolegliwościom, może okazać się prawdziwym strzałem w dziesiątkę.

Pierwszym krokiem do wzmocnienia odporności organizmu jest...odpowiednio zbilansowana dieta. Warto zadbać o to, aby w naszym jadłospisie oprócz podstawowych składników odżywczych szczególnie dużo znalazło się produktów o dużej zawartości witamin i składników mineralnych. Świetnym pomysłem może być zaopatrzenie się w sezonowe owoce tj. jabłka, gruszki, pigwę, jarmuż oraz warzywa. Produkty te można razem zmiksować na przepyszne smoothie . 

Zimowa aura powinna sprzyjać też używaniu większej ilości ziół i rozgrzewających przypraw. W kuchni nie powinno zabraknąć przede wszystkim imbiru, kurkumy, goździków, cynamonu, gałki muszkatałowej czy napoju przygotowanego z miodu i cytryny. Do podstawowych produktów, które powinny gościć na talerzu jesienno zimowym należą z całą pewnością kasze, które są doskonałym dodatkiem do wielu dań oraz tzw. dań jednogarnkowych .

Jakie jeszcze potrawy sprawdzą się dla osób dbających o linie i nie tylko? Warto postawić głównie na potrawę wybitnie rozgrzewającą nasz organizm, czyli na różnego rodzaju zupy - wskazane jest spożywanie minimum raz, a najlepiej dwóch takich posiłków dziennie

Znakomitą opcją dla urozmaicenia naszego zimowego żywienia powinno być włączenie do swojego menu artykułów typu superfood, czyli superproduktów żywnościowych cieszących się coraz większą popularnością. Ja zdecydowanie w tym sezonie na miejscu pierwszy postawiłabym na taki produkt jak czosnek, w szczególności ten wyhodowany na rodzimej glebie polski (unikamy sprowadzanego z Chin). Dlaczego właśnie czosnek, kiedyś eufemistycznie nazywany "pogromcem wampirów" jest tak ważny dla naszego organizmu? Otóż dlatego, że jest to naturalny antybiotyk. Ma on jednocześnie działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Oprócz tego, ta niepozorna bylina kryje w sobie "całą aptekę". Najcenniejsze w czosnku są olejki eteryczne bogate w siarczki i allicynę. Ze względu na dużą ilość silnych przeciwutleniaczy opóźnia procesy starzenia i wpływa na wygląd skóry. Zapobiega też powstawaniu żylaków i pajączków.

Gorący imbir i goździki. Kiszona kapusta z grzybami i soczewicą. Rozgrzewające śniadanie z kaszy jaglanej z płatkami owsianymi, cynamonem i plasterkami pomarańczy . I najcieplejsze święta już tuż, tuż przed nami... Smacznego:)

mgr inż. Dorota Parczewska-Suchomska
dietetyk kliniczny, specjalista ds.żywienia

medycynaestetyczna.com.pl